Guernsey Trade & Media

Guernsey voor een avontuurlijke gezinsvakantie


1. February 2010

Voor een gezinsvakantie is Guernsey misschien niet de eerste keus, maar wel een goede keus.

Voor een anders dan anders vakantie, bijvoorbeeld in de meivakantie, is Guernsey perfect. De reis er naar toe is al vakantie. Er is een directe charter vanuit Rotterdam The Hague Airport op zaterdag, maar het kan ook avontuurlijker. Met de auto bijvoorbeeld naar St. Malo en vervolgens op de snelle ferry naar Guernsey. Uiteraard niet zonder eerst te genieten van het beste van Normandië, zoals de beroemde Mont. St. Michel, de invasiestranden, het beroemde wandtapijt van Willem de Veroveraar in Bayeux of de kathedraal van Coutances. Om vervolgens de oversteek te maken naar Guernsey, een wonderlijk eiland vlak voor de kust van Frankrijk, behorend tot de Engelse kroon maar autonoom, met eigen geld en postzegels. De Frans/Engelse mix op dit eiland blijft elke dag verbazen. Hier is het beste van Frankrijk gecombineerd met het beste van Engeland en als slagroom op de taart is het klimaat hier verrassend mild dankzij de Caribische golfstroom. Hierdoor zit de omringende zee vol leven en floreren aan land tropische bloemensoorten en zelfs bananenbomen. Er is een ruime keus aan appartementen en zelfs campings met stacaravans, voor gezinnen ideaal. De combinatie met Normandië, of de nabijgelegen zustereilanden Herm of Sark, de vele actieve en culturele mogelijkheden maakt Guernsey de ideale bestemming voor ondernemende mensen.

Guernsey arrangementen zijn te boeken bij www.sunair.nl en www.burobritain.nl Algemene informatie op www.visitguernsey.com

Vervlogen tijden herleven in Guernsey

Hét herkenningspunt van de hoofdstad van Guernsey, St. Peter Port, is het markante Castle Cornet. Hier kan de bezoeker terug naar de tijden van Noormannen en piraten.

Van mei tot september van dinsdag tot en met zaterdag vinden elke dag om kwart over twee uitvoeringen plaats in en rond Castle Cornet. Deze uitvoeringen staan in het teken van het roerige verleden van Guernsey, waarbij Castle Cornet het verdedigingsbolwerk was van de hoofdstad St. Peter Port.
Zo is er het verhaal van ‘Dangerous Brian’ die in Londen een speciaal decreet ophaalt waarmee hij legitiem vijandige schepen kan toe-eigenen. Lady Tar vertelt over haar positie als enige vrouw aan boord van schepen van Nelson. Haar pad ging niet over rozen.
En zo zijn er vele verhalen die zich afspelen van de Romeinse tijd tot aan de tweede wereld oorlog. Hoewel kinderen het Engels misschien niet verstaan, is de uitvoering en ambiance al indrukwekkend en zijn de uitvoeringen kort genoeg (15-30 minuten) om de aandacht vast te houden.

Meer informatie op www.museums.gov.gg onder ‘Living History at Castle Cornet’
Algemene informatie op www.visitguernsey.com

Wandeling over zeebodem naar verlaten eiland

Guernsey kent een van de grootste getijdenverschillen ter wereld. Bij laagtij ontstaat een pad naar Lihou eiland. Op de tijd letten is noodzakelijk om niet als Robinson Crusoe te eindigen.

Lihou eiland is een klein en ruig eiland vlak voor de kust van Guernsey. De korte afstand maakt de uitdaging ook geschikt voor kinderen en de wandeling is dan ook zowel bij locals als bezoekers populair. Bij laagtij ontstaat een pad tussen Guernsey en Lihou, de Lihou Causeway die slechts 750 meter lang is. Aan weerszijden van het pad wordt unieke zee flora en fauna aangetroffen; het eiland en de wetlands er omheen  zijn dan ook beschermd gebied. Eenmaal aangekomen op het eiland kan de bezoeker vrij rond lopen, op een gedeelte gedurende het nestseizoen na. Op het eiland kan de ruïne van de st. Mary abdij worden bekeken. Hiervan wordt aangenomen dat het is gesticht door  monniken van de Mont St. Michel. Een paar meter naast het pad op Lihou kunnen bezoekers naar beneden klimmen om een bad te nemen in de zogenaamde ‘Venus Pool’ een natuurlijk rots zwembad. De noordelijke kust van het eiland geeft ook leuke mogelijkheden voor een picknick. Belangrijk is wel de tijd te nemen voor de terugkeer want atmosferische druk of andere veranderende weersomstandigheden kunnen invloed hebben op de voorspelde getijden waardoor de vloed sneller over het vlakke land kan optrekken. 

De tocht naar Lihou begint vanaf het parkeerterrein van L’Erée headland. Openingstijden van de causeway zijn te vinden op http://www.gov.gg/ccm/navigation/environment/lihou-island/causeway-opening-times/ of informeer bij de tourist information in St. Peter Port.
De bodem is nog nat en daarom zijn waterdichte schoenen, zeker in het nog koelere voorjaar aan te bevelen.

Tags:

Categories: Dutch